Milieu

Milieu, duurzaamheid en gezondheid

We kunnen steeds meer, we weten steeds meer, we hebben steeds meer... en elke dag opnieuw staan we voor belangrijke keuzes. Keuzes die niet alleen het welzijn van ons zelf, maar ook de gezondheid van de aarde beïnvloeden. Bij Puur Speel Goed maken wij onze keuzes uiterst zorgvuldig en altijd met het uitgangspunt om goed voor de aarde te zorgen en het milieu zo min mogelijk te belasten. Dit betekent uiteraard dat wij ons assortiment heel bewust uitkiezen, maar ook dat wij bewuste keuzes maken in hoe wij werken en met wie.Dat wat mogelijk is hergebruiken wij en daarnaast werken wij heel graag samen met diverse instellingen waar mensen met een lichamelijke beperking werken. Duurzaamheid staat centraal in onze hele manier van werken.

Concreet voor Puurspeelgoed:

Verpakkingsmateriaal

Wij maken graag gebruik van wat is. Wij krijgen de "afvaldozen" van de natuurwinkel te Overveen. Wij hergebruiken de verpakkingsmaterialen die wij zelf ontvangen bij ontvangst van onze voorraad. Wij kopen onze verpakkingsmaterialen en kantoorartikelen in bij www.groenekantoorartikelen.nl

Grafisch ontwerp

Wij besteden onze grafische opdrachten (opmaak visitekaartjes, advertenties en flyers) heel graag aan vorm op maat (www.vormopmaat.nl). Bij Vorm op maat werken mensen met een lichamelijke beperking, een niet aangeboren hersen-letsel of een chronische ziekte.

Het woord “duurzaamheid” heeft wellicht wat te lijden onder zijn steeds populairder wordende imago. Je komt het te pas en te onpas tegen zonder dat altijd even duidelijk is waar het voor staat. Alle artikelen in onze winkel hebben een erkend keurmerk en komen van bedrijven die daadwerkelijk “groen” produceren. Lees hier meer over de verschillende keurmerken en waar ze voor staan. Maar wat betekent dit nou in de praktijk? Waar kunt u als klant van Puur Speel Goed op rekenen?

Katoen, wol en zijde

Al het katoen in ons assortiment is biologisch geteeld. De katoenplant is zeer gevoelig voor ziekten en insectenplagen en in de reguliere katoenteelt worden meer pesticiden gebruikt dan bij welk ander gewas dan ook. Daarnaast komen er aan het productieproces grote hoeveelheden chemicaliën te pas. Veel van dit gif belandt rechtstreeks in het milieu waar het dier en mens ziek maakt. Ook zijn de arbeidsomstandigheden in deze industrie over het algemeen buitengewoon slecht.

Bij biologisch katoen is het een heel ander verhaal. Zowel vanuit het oogpunt van het gezond houden van de aarde, als het eerlijk behandelen van de mensen die het werkt verzetten. Kunstmest, landbouwgif en andere chemicaliën worden niet gebruikt. Er wordt niet gewerkt met gentechnologie en de katoenboeren krijgen een redelijke prijs voor hun waar. Bovendien betekent een biokatoenen product ook nog eens dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen. Biologisch katoen is voor ons dus de enige verantwoorde keuze.

De wol en zijde productie mag wereldwijd dan niet zo veelomvattend zijn als de katoenteelt, toch zijn er wel degelijk keuzes te maken wat betreft gezondheid, milieu en diervriendelijkheid. Zo gaat onze voorkeur uit naar wilde (of tussah) zijde, omdat deze gewonnen wordt uit de cocon waar de vlinder reeds uitgekomen is. Biologische wol wordt puur natuur gebruikt, of ondergaat een gifvrije behandeling, maar staat ook voor optimaal dierenwelzijn. Wederom valt hier het belang van de mens (namelijk een zo puur mogelijk product tegen de huid, wat tal van gezondheidsvoordelen heeft) samen met het zorg dragen voor het welzijn van onze aarde.

Hout

De meeste mensen hebben de alarmerende cijfers wel eens gehoord: elke twee seconden verdwijnt er een stuk bos ten grote van een voetabalveld. Het is bijna niet te bevatten en om moedeloos van te worden. Straks zitten we met zijn allen zonder! Maar ook hier geldt dat je door weloverwogen keuzes je stem kunt laten horen en kunt bijdragen aan een andere, betere manier van omgaan met de natuur.

Duurzaam hout. Dit zegt iets over het bosbeheer (dat dit verantwoord gebeurt), maar ook over het product zelf. De levensduur van een houten stuk speelgoed is vele malen langer dan dat van menig plastic artikel. Bovendien is het hout dat wij verkopen ofwel onbehandeld, of met natuurlijke, danwel gifvrije verf gekleurd. De bedrijven waarbij wij inkopen voeren ook een goed sociaal beleid. Duurzaam hout is dus ook gezond hout. Gezond voor mens en natuur.

Gifvrij

Puur Speel Goed staat natuurlijk voor puur. De meeste dingen in onze winkel zijn dan ook gemaakt van natuurlijke materialen.

Dus of het nu gaat om uw baby die het speelgoed in de mond steekt of uw kindje met gevoelige huid die u in beschermende kleertjes wilt hullen...het is belangrijk te weten dat de producten die wij voor u uitgekozen hebben allemaal geheel veilig en gifvrij zijn.

Verzorgingsproducten

Gifvrij. Dat geldt uiteraard ook voor de verzorgingsproducten uit onze winkel. Aangezien zo’n 60% van wat we op onze huid smeren door ons lichaam wordt opgenomen, lijkt het niet meer dan logisch dat men deze vervaardigt uit natuurlijke bestanddelen. Helaas is dit toch vaak niet het geval. Wij bieden enkel die producten aan die vrij zijn van parabenen, petrochemische bestanddelen, kunstmatige kleur- en geurstoffen, PEG’s, phtalaten en andere schadelijke stoffen. Uiteraard zijn ze ook dierproefvrij.

Toekomst

We hebben steeds meer...er wordt dus ook heel veel geproduceerd, veelal zonder dat daarbij rekening gehouden wordt met milieu en gezondheid.

We weten steeds meer...gelukkig! Verandering begint bij bewustzijn en de problemen die de moderne manier van leven met zich mee brengt worden aan steeds meer mensen duidelijk.

We kunnen steeds meer...en er zijn talloze mensen, groepen en individuen, die hun kennis, daadkracht en enthousiasme inzetten voor een schonere, gezondere wereld.

Puur Speel Goed sluit daarbij aan met een assortiment dat gekozen is met een gevoel van verantwoordelijkheid voor de toekomst. Daarmee is het met recht een duurzame, verantwoorde keuze.